hello ajándékkavalkád
Egészséges, és rendkívül tápláló gyümölcsök, amiket neked is érdemes beiktatni az étrendedbe
„Napi egy alma az orvost távol tartja.” – legalábbis így tartja a mondás. Talán igaz is, ki tudja. Az mindenesetre tény, hogy a gyümölcs rendkívül tápláló, ízletes és kényelmes kiegészítője bármilyen étrendnek.
Minden gyümölcsfajtának megvan a maga egyedi tápanyagkészlete és előnye. A legfontosabb az, hogy különböző színű gyümölcsöket együnk, mivel minden szín más-más egészséges tápanyag-készletet biztosít.
Összeszedtünk most néhányat a gyümölcsök közül, amiket mindenképpen érdemes sűrűn fogyasztani:
Alma
Az egyik legnépszerűbb gyümölcs, ami természetesen elsőként kapott helyet a listán, az alma. Nem is véletlen, hiszen tele van tápanyagokkal. Gazdag oldható és oldhatatlan rostokban, például pektinben, hemicellulózban és cellulózban. Ezek segítenek a vércukorszint szabályozásában, elősegítik a jó emésztést, valamint támogatják a bélrendszer és a szív egészségét.
Ezenkívül jó forrása a C-vitaminnak. Valójában az alma rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, a stroke, a rák, a túlsúly, az elhízás és a neurológiai rendellenességek kockázatát. Mindenképpen héjával együtt fogyasszuk, mivel az értékes polifenolok többsége közvetlenül a héj alatt található.
Áfonya
Az áfonya jól ismert antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól. Különösen magas az antocianin tartalma, ez adja az áfonya jellegzetes kékes-lila színét. Ez a vegyület segít leküzdeni a sejtkárosító szabad gyököket, amik betegségekhez vezethetnek. A magas antocianintartalmú étrend kiváló a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, a túlsúly, az elhízás, a magas vérnyomás, a rák bizonyos típusai és a kognitív hanyatlás ellen.
Egyéb magas antocianintartalmú bogyók közé tartozik a szeder, a bodza, cseresznye is.
Banán
A banán előnyei túlmutatnak káliumtartalmán. Tartalmaz még B6-vitamint, C-vitamint, magnéziumot is, ezen kívül számos növényi vegyületet kínál, amik támogatják az általános egészséget. A banánnak magas a prebiotikum tartalma is, ami elősegíti a jótékony baktériumok növekedését a bélben. Mivel sok benne a kalória, a nap bármely időpontjában energiával tölt fel minket. Az érett banán kiváló forrása a könnyen emészthető szénhidrátoknak, így telítettségérzetet is ad.
Mangó
A „gyümölcsök királyaként” ismert mangó kiváló kálium-, folsav-, rost-, valamint A-, C-, B6-, E- és K-vitamin forrás. Számos növényi polifenolban is gazdag, ezek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak.
A mangó különösen erős mangiferint tartalmaz, ami egy erős antioxidáns. Megvédheti a szervezetet a krónikus betegségektől, például a 2-es típusú cukorbetegségtől, a szívbetegségtől, az Alzheimer-kórtól, a Parkinson-kórtól és a rák bizonyos formáitól.
Sőt, a mangó rostot is tartalmaz , ami elősegíti a rendszeres bélmozgást és segíti az emésztést. Alacsony kalória, de magas tápanyagtartalmú gyümölcs, kiváló forrása az immunerősítő tápanyagoknak.
A szépségnek sem árt, hiszen javítja a haj és a bőr egészségét.
Avokádó
Az avokádó rendkívül egészséges növényi zsírforrás. Előnye még, hogy kevés természetes cukrot tartalmaz. Könnyen emészthető, de sok energiát adó gyümölcs. Leginkább olajsavból, egy egyszeresen telítetlen zsírból áll, ami nagyon jót tesz a szívnek. Ezenkívül nagy mennyiségű káliumot, rostot, B6-vitamint, folsavat, E- és K-vitamint, valamint két karotinoidot, luteint és zeaxantint tartalmaz, ezek pedig támogatják a szem egészségét. Zsírsavakban és fehérjékben gazdag és magas a rost- és víztartalma is, ami nagyon jót tesz az emésztésnek.
Eper
Az eper sokak kedvenc gyümölcse. Ízletes és nagyon tápláló. Az epernek különösen magas a C-vitamin tartalma, de tartalmaz folsavat és mangánt is. Tele van antioxidánsként működő növényi polifenolokkal, például flavonoidokkal, fenolsavakkal, lignánokkal és tanninokkal. Az eper fogyasztása csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Ezenkívül alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem befolyásolja jelentősen a vércukorszintet. Kalóriaszegény, így ideális gyümölcs fogyókúrázóknak.
Természetesen ezeken kívül még számtalan gyümölcs van, amiket szezonjelleggel érdemes az étrendünkbe beiktatni. A teljesség igénye nélkül a cseresznye, görögdinnye, őszibarack, télen a kivi és a narancs, az egzotikusabbak közül a licsi vagy a gránátalma mind-mind jó, ha helyet kapnak az étrendünkben.
A gyümölcsök gazdagok olyan fontos tápanyagokban, mint a vitaminok, ásványi anyagok, rostok és antioxidánsok. Együnk tehát sokfélét, hogy a legtöbb előnyt élvezhessük.
Vissza a cikkekhez