hello
hétköznapok

Túrázni ősszel a legjobb!

Kirándulni jó! A kirándulás jót tesz a testnek, és nagyon jót tesz a léleknek is. Ezrek esküsznek rá, és tudósok által is bizonyított tény, hogy elűzi a negatív energiákat, a melankóliát, javítja a hangulatot és a mentális állapotot. Vannak olyan helyek a világon, ahol kirándulást írnak fel szorongás és depresszió ellen, és nem is véletlenül.

Az ősz a túrázás egyik legjobb ideje. Nem csak azért, mert már nincs túl nagy forróság, de még épp elég meleg van ahhoz, hogy huzamosabb időt töltsünk a szabadban, és nem is csak azért, mert az ősz színei megunhatatlanok, hanem azért is, mert ősszel hajlamosak vagyunk magunkba fordulni. Ilyenkor sokunkat ér el az őszi szorongás, aminek nagyszerű gyógyszere, ha túracipőt húzunk és nyakunkba vesszük az erdőt.

A hűvösödő, tiszta napok, az élénk színek, a kisebb tömeg mind arra csábítanak, hogy kimozduljunk, és magunkba szívjuk a természet szépségét.

Azért van néhány dolog, amit szem előtt kell tartani, ha ősszel túrázni indulunk:

Figyeljünk az időjárásra
Az ősz trükkös évszak, könnyen előfordulhat, hogy kora őszi időben indulunk, de nyárba érkezünk, de ugyanúgy van esély arra is, hogy hirtelen lehűl, és télben érezzük magunk. Ha előre tudjuk, hogy milyen időjárással kell megküzdenünk, az segít megtervezni, mit vigyünk magunkkal a túrára és hogyan öltözzünk.

Válasszunk bölcsen úti célt
Akkor lesz a legjobb a kirándulás, ha tökéletesen választjuk ki hova menjünk és mikor. Ha nem ismerjük a környéket, készüljünk fel, nézzünk utána a tudnivalóknak, hogy ne érjenek minket kellemetlen meglepetések.

Öltözzünk rétegesen
Ősszel hidegek a reggelek, de délre már kellemesen felmelegedhet az idő. A réteges öltözés segít felkészülni minden hőmérsékletre, így komfortosan érezhetjük magunk a túra során. A cipőre is érdemes külön figyelmet fordítanunk. Fontos, hogy kényelmes cipőt viseljünk, ami szárazon tartja és jól szigeteli a lábat. Szerencsére ilyen kiválóan megfelelő túracipőt bármikor beszerezhetünk magunknak az üzletközpont cipőboltjaiban.

Figyeljünk oda arra, mit viszünk magunkkal
Egy túra során szükségünk lehet néhány dologra. Mindenféleképpen vigyünk magunkkal vizet, hiszen a hidratáltság nagyon fontos. Ősszel, a hűvösebb napokon is igyunk eleget. Jó, ha van nálunk csoki, dió, avokádó, sajt vagy valamilyen zsíros étel, mert ezek az ételek lassan dolgozódnak fel, meghosszabbítva az emésztésből származó testmelegítő hatást.

Ha éjszakába nyúlik a túra, legyen nálunk térkép, iránytű, friss elemes zseblámpa, hálózsák, és minden, amire szükség lehet egy esetleges kinti éjszakázáshoz. Az se baj, ha egy plusz zokni is lapul nálunk, akár rövid, akár hosszabb útra indulunk.

Bízzunk az ösztöneinkben
Csak mi magunk ismerjük a saját korlátainkat és azt, hogy mennyit bírunk. Ha úgy érezzük, nem vagyunk kellőképpen felkészültek fizikailag, ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunk, csak rövid sétára induljunk, vagy halasszuk el a kirándulást egy jobb időpontra. Ha az időjárás nem kedvező, akkor se erőltessük a túrát. Ha egyedül indulunk útnak, mindig egyeztessük valakivel a pontos útvonalat, és időről-időre jelentkezzünk be.
Mindig figyeljünk oda arra, hogy kellően felkészültek legyünk, minden körülményre, hiszen a hosszabb éjszakák és az alacsonyabb hőmérséklet kombinációja különösen fontossá teszik az óvatosságot ebben az évszakban. 

Az ősz gyönyörű évszak a túrázáshoz. Számtalan szín, élmények várhatnak ránk, miközben lelkünk megtelik pozitív energiával. Élvezzük hát ki a csodálatos őszi túraszezont, ne hagyjuk, hogy a rövidebb napok eltántorítsanak. Élvezzük ki a nap utolsó sugarait, mielőtt beköszönt a tél.